Veilig vrijen

Voorkom zwangerschap en geslachtsziektes!

Helder toch? Veilig vrijen houdt in dat je seks hebt, maar wilt voorkomen dat jij (of je vriendin) zwanger raakt. En op enge geslachtsziektes of AIDS zit ook niemand te wachten.

Iemand om zijn of haar mooie ogen vertrouwen dat deze gezond is… mwah… niet verstandig! Er van uit gaan dat de ander wel condooms geregeld heeft is dat evenmin. Bedenk dus vooraf of je met iemand in bed zou kunnen belanden. Want in “the heat of the moment” nog op pad moeten voor condooms, dan moet je wel stevig in je schoenen staan.

En vaak zijn deze dan toch al uit 😉

  • “Voor het zingen de kerk uit” is een goede manier om zwangerschap te voorkomen; Onzin! Hiermee wordt bedoeld dat de jongen net voordat hij klaarkomt zijn penis uit de vagina haalt. De kans dat hij goed timed is niet zo groot. En, in voorvocht zitten ook zaadcellen en kun je dus zwanger worden.
  • Als ik ongesteld ben kan ik niet zwanger worden: Ook dit is echt een fabeltje. Tijdens de menstruatie kun je een eisprong hebben. En je weet, als het zaadje bij het eitje komt…
  • De eerste keer kun je niet zwanger worden (door het maagdenvlies) Het maagdenvlies is geen vlies, maar meer een ribbeltje. Dat houdt dus echt geen sperma tegen. Ook een fabeltje dus. De eerste keer kan het net zo goed raak zijn!
  • De meeste jongeren hebben voor hun 15e al seks gehad Je raadt het al… ook onzin. Dat is voor iedereen weer anders. Daar zijn geen regels voor. Gelukkig kies je gewoon zelf, dus laat je ook vooral niet onder druk zetten.

Het meest veilig is om een combinatie van een condoom en de (anticonceptie)pil te gebruiken. De pil beschermt je net als de prikpil, spiraaltje en nuvaring alleen tegen zwangerschap. Het condoom beschermt je tegen zwangerschap en Soa.

WAT ZIJN NU EIGENLIJK SOA?

Soa zijn Seksueel overdraagbare aandoeningen; een geslachtsziekte dus. Je krijgt het vooral door onveilige seks. Het kan per aandoening verschillen, maar over het algemeen gaat om lichaamsvocht (bloed of sperma) dat via je bloedbaan of via je slijmvliezen je lichaam binnenkomt. Dat kan gebeuren door vaginale seks en anale seks zonder condoom. Orale seks zonder condoom of beflapje. Let dus op dat je geen sperma of (menstruatie)bloed binnen krijgt.

Overigens loop je ook gevaar bij gemeenschappelijk gebruik van injectienaalden, onhygiënisch tatoeëren en bloedtransfusies.

De bekendste Soa zijn: Chlamydia, Gonorroe, Schaamluis, Syfilis, Hepatitis B en C, Herpes, Genitale wratten, HIV (is de veroorzaker van aids, en is nog niet te genezen)

Als je onveilige seks hebt gehad, of bijvoorbeeld het condoom is gescheurd dan kun je een aantal dingen doen.

Als je de pil niet slikt kun je zwanger raken. De eerste vraag is of je dit wilt.

Als je dit niet wilt is het belangrijk dat je binnen 72 uur een morning-afterpil neemt. Die kun je zonder recept kopen bij een drogist of apotheek. Een Morning-afterpil kost ongeveer €13,-

Wil jij je ook laten testen op een Soa? Dat kan via de huisarts, die heeft ook geheimhoudingsplicht.

Vind je de eigen huisarts niet zo prettig? Dan kun je naar een Sense-spreekuur gaan. Vaak vind je die in grotere ziekenhuizen. Ook de GGD heeft Soa spreekuren en kun je een (anonieme) test laten doen.

Wist je trouwens dat je bij sommige instanties zoals het JIP en de GGD goedkoop condooms kunt kopen?

Op de website van Sense kun je op werkdagen ‘s middags chatten voor informatie en advies. Je kunt ook altijd naar een JIP of CJG bij jouw in de buurt gaan met al je vragen.

 

Meer info vind je bij:
www.sense.info | www.jouwggd.nl | www.soaaids.nl

Sense-spreekuur
Sense is er voor al jouw vragen over seks. Heb je een vraag of zit je met een probleem? Je kunt veel informatie vinden op de site van sense: www.sense.info. Je kunt gaan chatten, je kunt je vraag of probleem sturen per mail of je kan even bellen. Ook is er een sense-spreekuur. Dit is gratis totdat je 24 jaar bent en het is 100% vertrouwelijk.
Sense spreekuur GGD Twente
Nijverheidstraat 30 7511 JM, Enschede. 053 487 68 48 Je kunt bellen op werkdagen tussen 10:30 en 13:00 uur.
Je kunt de chat van Sense maandag tot en met donderdag: 13:30 – 17:30 uur en vrijdag 15.30 – 17.30 uur gebruiken.

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | WIJZ loket Losser | Jongerensupport Losser