Veilig uitgaan

Uitgaan, plezier maken, uit je dak! Even lekker nergens aan denken, je vrienden ontmoeten en vooral “lang leve de lol”. Op een gegeven moment is het echt je dingetje.

Voor sommigen hoort daar alcohol bij, voor anderen drugs. Dat betekent voor jou dat je keuzes moet maken. Wat wil ik wel, en wat juist niet. En misschien heb je ook wel bepaalde afspraken met je ouders. En hoe kom je bijvoorbeeld thuis? Is er iemand de BOB?

Wie op stap gaat komt automatisch voor bepaalde keuzes te staan. En ook voor bepaalde risico’s. Want uitgaan kent ook een keerzijde.

Soms gebeurd het dat mensen zonder dat ze het willen drugs toegediend krijgen. Opeens de weg kwijt zijn, of erger, ergens wakker worden en “hele stukken van de film kwijt zijn”.  Als je geluk hebt is dat dan thuis, maar niet zelden gebeurd het dat iemand ergens anders wakker wordt en dan niet meer weet wat er daarvoor is gebeurd.

Op een onbewaakt ogenblik blijkt er iets in je drankje zijn gedaan. GHB, Ketamine of Rohypnol bijvoorbeeld. GHB wordt ook wel een “Rapedrug” genoemd. Een verkrachtingsdrug. Er zijn situaties bekend waar vrouwen op die manier in de val gelokt, en misbruikt zijn.

Laat je drankje dus nooit onbewaakt achter. Haal zelf je drankje, of maak met je vriendengroep daarover goede afspraken. Drank  aannemen van onbekenden kan dus een risico betekenen. En let ook op elkaar. Als iemand zich niet lekker voelt of opeens warrig gedraagt zoek dan hulp en laat de persoon niet alleen.

Iemand die alcohol drinkt voelt zich minder geremd. Dat kan betekenen dat iemand ontzettend lollig is, meer durft dan normaal, maar het kan ook zijn dat iemand juist vervelend wordt en agressief.

We hebben het misschien wel over jou, iemand uit je vriendengroep of zo maar iemand die je tegenkomt. Weet dat alcohol dit met mensen kan doen. En dan kan het dus misgaan. De sfeer wordt vervelend. Iemand doet opeens raar tegen een van je vrienden, of zit aan een van de meisjes uit jullie vriendengroep. Dan kan de vlam zo maar in de pan slaan.

Op drukke plekken bijv. bij evenementen en festivals, wachtrijen voor de disco zijn zakkenrollers erg actief. Ze loeren op je portemonnee, je mobiele telefoon, bankpas, ID, eigenlijk alles van waarde. Let goed op waar je die zaken in doet. Een tas over de schouder? Misschien niet zo handig! Ben je toch slachtoffer? Blokkeer snel je pasjes, telefoonabonnement. Doe aangifte. De politie adviseert overigens pas na een week nieuwe pasjes te bestellen, ze worden regelmatig vlak na de diefstal teruggevonden.

Tijdens het uitgaan is er op straat ook vaak sprake van ruzie en vechtpartijen. Regelmatig zet zich buiten voort wat binnen is begonnen. Als je opeens in zo’n situatie terecht komt dan kan dat behoorlijk heftig zijn. Vooral als er sprake is van  geweld terwijl er alcohol of drugs in het spel is. Je hebt misschien de neiging om er direct tussen te springen, maar dat is vaak niet verstandig.

Bel in ieder geval 112.  Als je met meerderen bent kun je misschien wat voor het slachtoffer doen. Maar schat de situatie goed in. Vaak gebeurd alles heel snel. Misschien kun je ook foto’s of een filmpje maken. Dat is handig als bewijs voor de politie. Probeer 1e hulp te verlenen als je dat kunt. Blijf in ieder geval bij het slachtoffer totdat de politie er is.

De bewust onbeschonken bestuurder is degene die je veilig thuis brengt na het uitgaan. Maak hierover afspraken, want alcohol en verkeer gaan niet samen. Bij een promillage boven de 0,5 ‰ (beginnende bestuurders boven de 0,2 ‰) laat de politie je geen meter meer rijden, en zijn de boetes flink. Maar het belangrijkste is dat je geen ongelukken en/of slachtoffers maakt. Veiligheid voor alles!

info via © Burojong

Meer info vind je bij:
www.drugsenuitgaan.nl | www.daarkunjemeethuiskomen.nl | www.drankendrugs.nl

Landelijke hulplijnen en websites:
Slachtofferhulp Nederland
www.slachtofferhulp.nl/
Tel: 0900-0101 (09.00-17.00). (Chat: via de chatbutton op de site)
Je kunt je vraag ook via sociale media stellen. Stuur een bericht via Facebook of Twitter. Op werkdagen krijg je binnen 2 uur antwoord.

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | WIJZ loket Losser | Politie Losser | Jongerensupport Losser