Veilig online

Grooming, sexting, cyberpesten, veel jongeren krijgen er mee te maken.

Wat is grooming?

Als een volwassene online zich voordoet als iemand anders, en contact met je zoekt voor seks.

Wat is sexting?

Het delen of versturen van naaktfoto’s of seksueel getinte berichtjes via bijv. sms, Skype of Whatsapp.

Wat is cyberpesten?

Via internet, sociale media en mobiele telefoon worden gepest door vervelende berichtjes, filmpjes of foto’s.

Online kinderlokken….

Net als in real life onderhouden jongeren veel contacten online. Ze flirten, versieren en worden er verliefd. Het internet is een ontmoetingsplek die niet meer weg te denken is. Dat weten volwassenen die minder goede bedoelingen hebben ook.

Ze vallen je lastig, doen zich voor als anderen (bijv. iemand van je eigen leeftijd) en vragen je om spannende foto’s of seks voor de webcam.

Meiden die daaraan meedoen raken op die manier verstrikt in het web van de “Cyberlokker”. Ze worden onder druk gezet met dreigementen om de foto’s of filmpjes naar bekenden te sturen.

Bij sexting weet je meestal wel  aan wie je spannende berichtjes of foto’s stuurt, of met wie je aan het webcammen bent. Dan kan leuk zijn, maar ook hier kleven gevaren aan. Iemand kan je ermee chanteren of ze verspreiden via internet of Whatsapp. Denk dus goed na of je iemand wel vertrouwt.

Het grote verschil met in real life pesten is dat cyberpesten 24 uur per dag, 7 dagen per week door gaat. Zelfs in je slaapkamer ben je er niet veilig voor. Daarom is cyberpesten ook zo heftig.

Lastig worden gevallen in de anonimiteit van internet kan op verschillende manieren. Via berichtjes via SMS, Whatsapp en Skype. Ook sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram worden hiervoor gebruikt.

Naast de vervelende berichten kunnen ook dingen worden verspreid. Hierbij gaat om roddels, (bewerkte) foto’s en filmpjes. Soms worden er met jouw naam nepprofielen of filmpjes gemaakt waarin je telefoonnummer en andere gegevens staan.

Als iemand je lastig valt op het internet of dingen van je verspreid, dan ligt de schuld niet bij jou! Jouw vertrouwen is immers geschaad.

Voel je dus ook niet schuldig daarover, je rot voelen over wat er gebeurd is al erg genoeg!

Jij kunt zelf dingen ondernemen om te voorkomen dat je online zaken meemaakt die je niet wilt.

Zo kun je je profielen afschermen, en goed nagaan wie je toelaat tot je vriendenlijst. Denk ook na met wie je wat deelt. Als je perse spannende dingen wilt delen zorg dan dat je onherkenbaar bent. En maak goede afspraken daarover.

Ben je slachtoffer van cyberpesten, grooming of worden er zaken van je verspreid. Zoek hulp! Bij je ouders, vrienden, op school of bij een CJG (Centrum voor jeugd en gezin) of JIP (Jongeren informatiepunt).

Bij de politie kun je terecht voor informatie en advies, het doen van een melding of een aangifte.

Grooming is strafbaar, net als bedreigingen, chantage en het ongevraagd verspreiden van  foto’s en filmpjes,. Zorg voor bewijsmateriaal in de vorm van  tijdstippen en data. je gespreksgeschiedenis, om wie het gaat  en maak een screenshot of foto’s van je scherm.

Online is er hulp via helpwanted.nl.

Over dit onderwerp kun je ook bellen met de kindertelefoon 0800-0432 (Elke dag van 14.00 – 20.00 uur)

Meer info:
www.helpwanted.nl | www.meldknop.nl | www.pestweb.nl | www.vraaghetdepolitie.nl

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | WIJZ loket Losser | Politie Losser | Jongerensupport Losser