Tattoo

Jij wilt een tattoo?

Als je hebt besloten dat je een tattoo wilt is het goed om je te verdiepen in het hoe en wat rondom het zetten van een tattoo. Wat is verstandig, en wat niet? En vanaf wanneer mag je eigenlijk een tattoo? Daarnaast is het ook goed om op de hoogte te zijn van de hygiëne en verzorging van de tattoo.

Kinderen onder de 12 mogen geen tattoo. Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tattoo gezet worden met toestemming en in aanwezigheid van ouders of voogd.

  • Maar, let op! Het is bij jongeren tot 16 jaar verboden om een: tattoo aan te brengen op hun hoofd, hals, handen en polsen

Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen over het nemen van een tattoo. Als je nog geen 16 bent wordt het zetten van een tattoo afgeraden, je bent namelijk nog in de groei en daardoor kan je tattoo vervormen.

Een tattoo zetten vereist hygiëne. Daarvoor zijn regels en wordt er een vergunning afgegeven als de tattooshop aan de regels voldoet. Kijk op veiligtatoeerenenpiercen.nl naar erkende shops. Maar gebruik ook je eigen verstand. In een smerige shop, met bloedresten van anderen en waar de tatoeëerder het niet zo nauw neemt met de hygiëne wil jij toch geen tattoo?

Verzorging
De eerste weken na het zetten van een tattoo moet je de wond goed verzorgen. De genezingstijd van een tattoo is gemiddeld 2-3 weken. Het is aan te raden dat je tijdens de genezing 2x daags wast met ongeparfumeerde milde zeep.

Bij een tattoo krijg je vaak zalf of is je verteld welke zalf je moet gebruiken. Ga niet experimenteren met andere zalfjes. Verder gaat een tattoo jeuken. Probeer niet te krabben, want dit levert mogelijk schade op aan je tattoo.
Draag luchtige kleding, bij voorkeur katoen. Als je kleding blijft vastplakken aan de tattoo kun je met een nat washandje de kleding losweken van de plek. Ga niet lopen trekken, want levert mogelijk weer beschadigingen op.

Meer info vind je:
www.veiligtatoeerenenpiercen.nl | www. jouwggd.nl

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | Jongerensupport Losser