Sparen

Sparen & besparen

Wil je graag iets kopen, of zit je even krap bij kas? Dan is het handig te bekijken waarop je kunt besparen en hoe je regelmatig wat opzij kunt leggen voor een grote aankoop. Het lijkt misschien duf, maar als je een kasboekje bijhoudt dan heb je overzicht in je uitgaven. Als je één keer weet wat je inkomsten zijn en waar jij je geld aan uitgeeft kun je ook precies weten waarop je kunt besparen.

Hieronder enkele tips:

Door je inkomsten op een rijtje te zetten en daar tegenover je uitgaven, weet je wat je vrij te besteden hebt.\r\nJe kunt dan ook bepalen waar je wat aan uit wilt geven. Bij het NIBUD vind je een handig tooltje om je maandelijkse kosten op een rijtje te zetten. We hebben zelf ook een inkomsten en uitgaven tabel gemaakt. Je kunt het bestandje simpel downloaden (Word-bestandje) en gebruiken.
Kom je er niet uit? Dan willen we je gerust helpen.
Weinig geld? En toch leuke dingen met je vrienden willen doen? Een avondje stappen kun je simpel vervangen door een avondje bij iemand uit de vriendengroep thuis te gaan zitten. Een bioscoopje door een filmpje op de bank. En wil je toch regelmatig een bioscoopje pakken? Met een CJP krijg je in veel bioscopen korting. Trouwens ook op theatervoorstellingen, festivals, concerten, op veel lifestyle-producten en er zijn ook speciale CJP-events voor leden.
Als je al krap bij kas zit wil je vooral overzicht houden. Door vaak te pinnen (ook kleine bedragen) verlies je het overzicht. Betaal wat vaker cash. Je weet dan beter waar het geld blijft, en kun je ook gemakkelijker zien wat jouw uitgaaf voor invloed heeft.
Koop ook niet op afbetaling; dat is een vorm van lenen. Aan het einde van je afbetaling heb je veel meer geld uitgegeven dan dat je eigenlijk wilde. Dat komt doordat je ook rente betaald.
Dure kleding, merkartikelen… ze zijn echt niet altijd beter. De eigen merken van een supermarkt zijn ook oké. En elk jaar een nieuwe mobiel? Vaak zit je dan ook vast aan een vet duur contract. Als je overzicht op je belkosten wilt houden kun je natuurlijk prepaid gaan bellen, vaker de wifi gebruiken en handige apps installeren zodat je weet wat je al gebruikt hebt.
Voor de inrichting, gebruiksartikelen en zelfs kleding kun je bijvoorbeeld ook eens kijken bij 2e hands winkels. Bij ons in de buurt zijn er best een boel:

Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te sparen. Je kunt bijvoorbeeld een spaarpot gebruiken, als je dan met jezelf afspreekt dat je elke week of elke maand een vast bedrag in de spaarpot doet, is dit een makkelijke manier van sparen. Het voordeel van thuis sparen is dat het makkelijk is, je doet geld in een spaarpot en je ziet meteen hoeveel je al hebt. Een nadeel hiervan is dat de verleiding groot is om er geld uit te pakken wanneer je iets minder te besteden hebt.
Ook zijn er veel banken die spaarrekeningen aanbieden speciaal voor jongeren of studenten. Het voordeel van sparen via een rekening is dat je rente krijgt. Er zijn veel soorten spaarrekeningen, bedenk dus eerst goed hoe jij wilt sparen en welke bank daarbij het beste past.
Als je net op jezelf woont en van weinig geld rond moet komen lijkt het moeilijk om te sparen, maar het is toch verstandig geld op zij te zetten. Bijvoorbeeld voor reparaties of grote uitgaven bijvoorbeeld. Je hebt best veel apparaten en die gaan altijd stuk als je het net niet kunt gebruiken. Grote uitgaven kunnen ook nieuwe kleren of nieuwe schoenen zijn, of je vakantie. Denk ook aan het eigen risico van je zorgverzekering, of misschien worden er bepaalde ziektekosten niet vergoedt door je verzekering.
Hieronder staan een aantal websites waar je goede bespaartips vindt.
scholieren.nibud.nl | www.wijzeringeldzaken.nl | www.edgie.nl
Als je mee wilt doen aan leuke activiteiten, bij een vereniging wilt of bijv. lid wilt worden van de bieb en er is thuis weinig geld zijn er mogelijkheden om daarbij hulp te krijgen. De gemeente Losser heeft een speciaal potje om inwoners die weinig geld hebben hierin te steunen. Voor de meeste activiteiten geldt een bijdrage tot max. 75% van de kosten. Op de website van de gemeente Losser lees je er meer over»

Ook heeft de gemeente Losser een speciale website voor mensen die weinig of geen geld hebben. De website is bedoeld om je te informeren over de mogelijkheden die er zijn om mee te doen aan leuke activiteiten. Klik hier om naar de website Iedereen kan meedoen te gaan»

Ook zijn er in Losser fondsen actief die je een steuntje in de rug kunnen geven. Hierbij gaat het soms om basisbehoeftes zoals eten of bijvoorbeeld het mogelijk maken van computergebruik of het meedoen aan leuke activiteiten. Lees daarover meer in dit artikel»