Schulden

Heb je schulden? Je bent echt niet de enige en het is ook ontzettend lastig om daar weer vanaf te komen. Stel, je leent wat geld van een vriend en moet dit dus terugbetalen. Dit kun je zelf makkelijk oplossen door even rustig aan te doen met geld uitgeven en zo snel mogelijk het bedrag terug te betalen.
Dit is anders als het gaat om schuld die je hebt doordat je bijvoorbeeld teveel stufi hebt ontvangen of door een hoge telefoonrekening. Ook kun je in de schulden komen als geen zorgverzekering betaald. Als je eenmaal in de schulden zit, kom je er maar weer moeilijk uit. Hieronder zijn een aantal tips beschreven, die je kunnen helpen bij het oplossen van je financiële probleem.

  • Zet allereerst alles op een rijtje; hoeveel schulden heb je? Hoe groot zijn die schulden precies en waar heb je deze schulden?
  • Het is handig om de inkomsten/uitgaven tabel in te vullen zodat je gelijk ziet hoeveel geld je hebt per maand.
  • Je kunt voor jezelf opschrijven waar je eventueel op kunt bezuinigen.
  • Heb je al een bijbaantje? Zo ja, is er een mogelijkheid dat je meer kan werken? Zo nee, bij het thema “Werk” vindt je informatie hoe je een baantje kunt zoeken.
  • Je bent verplicht een zorgverzekering af te sluiten als je 18 wordt. Woon je thuis, dan kan dat gewoon via je ouders. Woon je op jezelf? Dan heb je kans dat het zelf moet regelen. Als je geen zorgverzekering afsluit krijg je een waarschuwing. Heb je binnen 3 maanden geen zorgverzekering afgesloten krijg je een boete. Na nog eens 3 maanden geen zorgverzekering volgt een tweede boete. De boete bedraagt €402,24 en kan dus worden verdubbeld..
  • Zoek hulp voor je schulden! Hieronder hebben we handige links naar websites en organisaties gezet. Tuurlijk is het balen dat je schulden hebt. Maar als je er samen met experts mee aan de slag gaat kom je er wel uit.

Meer info vind je bij:

www.zelfjeschuldenregelen.nl | scholieren.nibud.nl | www.edgie.nl

Soms is het fijn om er met iemand over te praten. Op de website www.deluisterlijn.nl kun je chatten met een vrijwilliger waar je alles kunt vragen en bespreken. De Luisterlijn is een landelijk netwerk met 25 vestigingen met behalve telefoondiensten ook hulpverlening per chat en e-mail.

Thuisadministratie Humanitas
Vrijwilligers ondersteunen mensen die tijdelijk niet in staat zijn hun financiële administratie te voeren, brengen en houden deze samen op orde.
De ondersteuning betreft het op orde brengen (en houden) van de thuisadministratie, bijvoorbeeld het ordenen van post/rekeningen/bankafschriften, op een rij zetten van inkomsten en uitgaven, maken van een huishoudboekje en het zoeken naar mogelijkheden tot geldbesparende maatregelen.
Humanitas Thuisadministratie ondersteund tijdelijk met als insteek dat de deelnemer na verloop van tijd zijn/haar financiële administratie weer zelfstandig voert.
Wil je meer weten dan kun je terecht aan de Oude Bornseweg 85 in Hengelo, bellen naar 074 – 2437733 of mailen met TA.twente@humanitas.nl.
Humanitas Thuisadministratie en de Sociaal Teams in de gemeente Losser hebben de handen ineen geslagen om spreekuren op te zetten, waar mensen terecht kunnen wanneer zij vragen hebben over financiën en administratieve zaken. Het Formulieren Informatie Team houdt spreekuur in Losser en Overdinkel. Lees hierover meer >

Stadsbank Oost Nederland (vestiging Enschede)
www.stadsbankoostnederland.nl
Spelbergweg 35 – 37, 7512 DX Enschede
088-7663666
Openingstijden: maandag t/m donderdag 9.00 – 13.00 uur. Vrijdag van 9.00 – 16.00 uur.

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:

Gemeente Losser
www.losser.nl
Heb je nog vragen aan team Werk en Inkomen van de afdeling WIJZ, dan kun je hen bereiken via email wijz@losser.nl. Ook is team Werk en Inkomen op werkdagen telefonisch te bereiken tussen 9.30 – 15.30 uur via telefoonnummer 053-5377400. Daarnaast kun je elke werkdag in ’t Lossers hoes terecht tussen 9.30 – 15.30 uur, Raadhuisplein 1, Losser.

Formulieren Informatie Team