Piercing

Jij wilt een piercing?

Als je hebt besloten dat je een piercing wilt is het goed om je te verdiepen in het hoe en wat rondom het piercen en piercings. Wat is verstandig, en wat niet? En vanaf wanneer mag je eigenlijk een piercing? Daarnaast is het ook goed om op de hoogte te zijn van de hygiëne en verzorging van de “wond”.

Kinderen onder de 12 mogen geen piercing, alleen in de oorlel (een oorbel).

Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een piercing gezet worden met toestemming en in aanwezigheid van ouders of voogd.

Maar, let op! Het is bij jongeren tot 16 jaar verboden om:

  • een tepelpiercing aan te brengen
  • een piercing aan de geslachtsdelen aan te brengen

Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf beslissen over het nemen van een piercing.

Bij een piercing wordt de huid met een naald doorboord. Daarna wordt er een staafje of een ringetje aangebracht. Je snapt natuurlijk dat hierbij hygiëne een grote rol speelt. Kies daarom voor een erkende piercer. Kijk daarvoor op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Gebeurd het zetten van de piercing niet hygiënisch dan loop je kans op ziektes als Hepatitis B en HIV of raakt de boel misschien wel  ontstoken.

Ben je jonger dan 16 jaar dan wordt een piercing laten zetten afgeraden. Je lichaam groeit namelijk nog.

Heb je gezondheidsklachten of bijvoorbeeld een huidaandoening op de plek waar de piercing moet komen? Overleg dan eerst met je huisarts.

Verzorging
De eerste weken na het zetten van een piercing moet je de wond goed verzorgen. De genezingstijd bij een piercing is zo’n 4-12 weken. Er wordt aangeraden dat je tijdens de genezing 2x daags wast met ongeparfumeerde milde zeep.

Een piercing moet je zo droog mogelijk houden en zo veel mogelijk met rust laten. Gebruik geen zalfjes of ontsmettingsmiddelen. Ga bij lichamelijke klachten naar je huisarts. Verwijder nooit zelf je piercing tijdens het genezingsproces.

Meer info vind je:
www.veiligtatoeerenenpiercen.nl  | www. jouwggd.nl

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | Jongerensupport Losser