Op kamers / zelfstandig wonen; wat kost dat?

Als je op jezelf gaat wonen kost dat geld. Of je nu op kamers gaat, een huis of appartement huurt of misschien zelfs wel een woning gaat kopen. We zetten de zaken voor je op een rij, en nemen daarbij ook kostenposten mee waar je misschien in eerste instantie geen rekening mee had gehouden.

Heb je zelf nog tips/ervaringen? Die horen we graag!
 

 • Als je op kamers gaat betaal je vaak een all-in prijs. Hierin zitten dan bijv. huur, energiekosten, misschien wel kosten voor gezamenlijk gebruik van bijv. TV/internet, servicekosten en soms ook de gemeentelijke belastingen. Bekijk goed uit welke kostenposten jouw huurprijs is opgebouwd.
 • Huur je een woning of appartementje dan betaal je vaak een huurprijs aan de verhuurder zonder dat daar allerlei extra kostenposten bij zitten. Misschien betaal je wel servicekosten of bijv. een glasverzekering.
 • Koop je een woning dan sluit je bij een bank of hypotheekverstrekker een hypotheek af. Hiervoor betaal je maandelijks dan aflossings- en rentekosten. Je leent immers geld. Er zijn vele soorten hypotheken; laat je dus goed voorlichten.

Verder zijn er vaak nog bijkomende kosten

 • Borg
  Borg is een bedrag dat je eenmalig betaalt als garantie. Je krijgt het bedrag terug als je de kamer of het huis weer netjes achterlaat als je deze ooit verlaat. De hoogte van de borg is meestal 1 of 2 keer de maandhuur.
 • Administratiekosten
  Soms betaal je administratie-of contractkosten bij het tekenen van je huurcontract.
 • Overnamegeld
  Soms kun je spulletjes van de vorige bewoner overnemen. Dan moet je dus onderhandelen over de prijs. Je bent niet verplicht deze spullen over te nemen.
 • Bijkomende kosten koopwoning
  Als je een woning koopt ben je extra kosten kwijt voor bijvoorbeeld de notaris, makelaar, taxatiekosten en kosten voor de Nationale Hypotheekgarantie.

Als je op jezelf gaat wonen moet je nieuwe plek ook ingericht worden. Schilderen, behangen, meubels en een uitzet. Misschien heb je er al voor gespaard, of al een boel dingen verzamelt. Maar je zult verbaasd zijn wat alles kost. Een schroefje hier, een verfje daar. Schoonmaakspullen, verlichting, pannenset, bestek. Als je dat allemaal in een keer moet kopen kost dat handen vol met geld.

Voor de inrichting kun je bijvoorbeeld ook eens kijken bij 2e hands winkels. Bij ons in de buurt zijn er best een boel:

Voor het gebruik van energie moet je betalen. Daarvoor sluit je een contract af bij een energieleverancier. Via vergelijkingswebsites kun je soms leuke aanbiedingen vinden. Dat scheelt soms best veel geld. Het loont zich dus of je daar een keertje in te verdiepen.Soms zitten deze kosten bij de huur in. Vraag dat dus na!
Kosten voor watergebruik worden door het waterleidingsbedrijf apart in rekening gebracht. Ook deze kosten zitten soms bij de huur in.

Je hebt natuurlijk al de kosten van je mobiele telefoon. Daar komen ook nog eens de kosten voor en TV en/of internet bij. Er zijn genoeg vergelijkingssites waar je goedkope aanbiedingen kunt vinden. Soms zitten deze kosten bij huurprijs in, bijv. bij de kamerhuur.

Daarover hebben we een apart artikeltje geschreven.

Elke dag maak je gebruik van gemeentelijke voorzieningen. De straat, het riool, de openbare verlichting, de afvalinzameling, noem maar op. Dat kost natuurlijk geld. Gemeentes krijgen geld van de landelijke overheid, maar daar kunnen ze niet alles mee betalen. Vandaar dat ook elke burger mee betaald aan de voorzieningen in de gemeente door belasting te betalen. De gemeentelijke belastingen bestaan uit Onroerende Zaak Belasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Als je inkomen laag is kun je in sommige gevallen vrijstelling vragen bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente.

De kosten voor boodschappen zijn elke maand best veel. Volgens het Nibud moet een student rond kunnen komen van zo’n 152 euro per maand als het om boodschappen gaat, omgerekend 5 euro per dag.

Enkele tips:

 • Op de markt kun je vaak goedkoop inkopen doen.
 • Elke dag boodschappen doen is veel duurder dan wekelijks boodschappen doen.
 • Ga niet met een lege maag of hongergevoel boodschappen doen; dan koop je vaak meer lekkere dingen.
 • De goedkopere producten staan meestal onderin in de rekken bij een supermarkt.
 • Het is duurder om voor 1 persoon te koken. Als je niet met anderen kunt koken kun je misschien voor 2 dagen koken of een portie in de vriezer doen.

Als je studeert kost dat best veel geld. Naast het School/college-geld ben je ook nog geld kwijt aan boeken en studiemateriaal. Ook kost reizen geld. Als Mbo’er (sinds 2017) en Hbo’er heb je recht op een OV-kaart voor studenten, maar soms lukt het je niet om binnen de tijden van je abonnement te reizen. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Buiten het door jou gekozen abonnement reis je met korting, maar moet je er wel voor betalen dus.

Let op!! Een OV-studentenkaart moet je stopzetten als je er geen recht meer op hebt. Doe je dit niet dan kan het je een flinke boete kosten. Lees er meer over op de site van DUO >

Grote uitgaven bijvoorbeeld? Als je net op jezelf woont en van weinig geld rond moet komen lijkt het moeilijk om te sparen, maar het is toch verstandig geld op zij te zetten. Bijvoorbeeld voor reparaties; je hebt best veel apparaten en die gaan altijd stuk als je het net niet kunt gebruiken. Grote uitgaven kunnen ook nieuwe kleren of nieuwe schoenen zijn, of je vakantie. Denk ook aan het eigen risico van je zorgverzekering, of misschien worden er bepaalde ziektekosten niet vergoedt door je verzekering.

Hoe kun je (be)sparen?

 • Elke maand een (klein) bedrag automatisch overboeken naar een spaarrekening. Een klein bedrag merk je niet zo snel, en als het automatisch gaat hoef je er niet elke keer een beslissing over te nemen.
 • Al het kleingeld aan het einde van de week/maand in een spaarpotje doen levert na een paar maanden zo een paar tientjes op. Dit kun je weer gratis storten op je bankrekening
 • Samen met andere koken bespaart geld
 • Bewaar statiegeld tot het moment dat je het geld écht nodig hebt
 • In plaats van uitgaan (duur!) kun je ook thuis met vrienden afspreken. Kosten kun je delen.
 • Vraag zorgtoeslag aan, vul voor 1 april de belastingaangifte in om geld terug te krijgen van je bijbaan.
 • Vraag huurtoeslag aan (als je er voor in aanmerking komt)

Je wilt ook af en toe wat leuks doen. Een keertje uitgaan, een bioscoopje pakken, nieuwe kleren, naar de kapper, een nieuwe bril. Misschien heb je een fiets die onderhouden moet worden, of een scooter of auto. Dan zit je ook met de verzekeringskosten en belastingen en onderhoud.

Handig hulpmiddel bij het op een rijtje zetten van je kosten en uitgaven. Hiermee krijg je overzicht in wat je maandelijks te besteden hebt. Je kunt het bestandje simpel downloaden en gebruiken.

Meer info vind je bij:
www.nibud.nl | www.18ennu.nl | www.studenten.net |