Mijn ouders gaan scheiden

Als je ouders gaan scheiden dan is dat op z’n zachtst gezegd vervelend. Voor iedereen op z’n eigen manier. Je leven verandert. Bij wie ga je wonen bijvoorbeeld. En hoe wordt het contact tussen je ouders?

Misschien wist je al een tijdje dat het minder ging tussen je ouders. Of zag jij het niet aankomen? Dan is het helemaal schrikken. Hoe dan ook… het duurt even voor je dit nieuws een plekje kunt geven.
Ondertussen gaat het gewone leven gewoon door en moet je maar overweg kunnen met je gedachtes en gevoelens.
Het is heel gewoon dat je boze, verdrietige en sombere gevoelens hebt. Dat kan best nog een tijd aanhouden. Sommige jongeren worden ziek of raken oververmoeid doordat ze slecht slapen. Anderen voelen vooral schaamte. Ze durven er niet over te praten. Ook de nieuwe (leef)situatie kan tot schaamte leiden, want misschien moeten jullie wel zuiniger leven nu.

Vanaf twaalf jaar mag je over een aantal beslissingen je mening geven. Dit heet hoorrecht. Dat gaat bijv. over wonen en bezoeken. Op www.ouders-uit-elkaar.nl kun je, een brief invullen en deze vervolgens overhandigen aan de kinderrechter.

Het is belangrijk dat je er vanaf het begin met mensen over praat. Natuurlijk thuis, of met je opa of oma, andere familie of vrienden. Het is misschien ook handig dat ze het school weten. Dan kunnen ze er rekening mee houden en er af en toe even met je over kletsen als je dat prettig vindt. Ook kun je er in groep over praten om zodoende de scheiding te verwerken en het een plek te geven.


Meer info vind je bij:

www.voorjongehelden.nl | www.allesoverscheiding.nl | www.villapinedo.nl

Landelijke hulplijnen en websites:

De kindertelefoon
www.kindertelefoon.nl 0800-0432 (gratis). (Chat: via de chatbutton op de site) Chatten en bellen kan elke dag van 14 uur tot 20 uur, ook in het weekend en tijdens feestdagen.

Sensoor
www.sensoor.nl 0900 0767 (5 cent per minuut) Bellen en chatten kan 24 uur per dag

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | WIJZ loket Losser | Jongerensupport Losser