Loverboys

Die mooie, lieve jongen die langzaam verandert

Aandacht
Aandacht, liefde… wie wil dat nu niet? En dan ook nog eens van zo’n leuke lieve jongen. Je vriendinnen vinden dat je het goed getroffen hebt. Zelfs je ouders vinden hem best oké.

Afhankelijkheid
Die aandacht, regelmatig cadeaus en veel dingen samen doen. Het begin van wat een mooie relatie lijkt. Lijkt, want langzaam maar zeker is de jongen bezig zijn macht over “zijn meisje” te vergroten.

Een loverboy zoekt vaak contact met meisjes die weinig of geen ervaring hebben met relaties. Vaak zijn het ook meisjes die de aandacht wel fijn vinden doordat ze bijvoorbeeld niet zo’n goede relatie met hun ouders hebben. En anders zorgt de loverboy daar wel voor.

Want langzaam maar zeker gaat het jonge stel steeds meer samen doen, wordt  het meisje losgeweekt van de ouders en vrienden. En als dat met ruzie gepaard gaat is dat niet erg, want het meisje kan dan altijd bij de jongen terecht, en is zo nog meer afhankelijk van hem.

Ook internet wordt vaak gebruikt door loverboys. Ze zoeken profielensites en chatrooms af, hebben zelf aantrekkelijke profielen aangemaakt en zoeken contact met (vaak jonge) meisjes. De online term hiervoor is “Grooming”.

Loverboys gaan vaak op dezelfde manier te werk. Ze palmen iemand in, maken het slachtoffer afhankelijk, en vervolgens zetten ze het meisje onder druk om dingen te doen die ze niet willen.

Hij heeft opeens schulden en het meisje is daar mede verantwoordelijk voor. Hij heeft immers al die tijd goed voor haar gezorgd. Nu wordt het tijd dat het meisje wat voor hem terug gaat doen.

Vaak gaat het hierbij om prostitutie, maar soms ook om drugshandel of het afsluiten van leningen of dure telefoonabonnementen.

De online loverboy zal net zo lang zijn aandacht voor het meisje hebben totdat hij haar gevoelige informatie heeft ontfutselt of erotische foto’s of filmpjes van haar heeft. Daarmee kan hij haar onder druk zetten en chanteren. En als dat niet meer werkt volgen er bedreigingen en soms geweld.

En het meisje?

Dat is inmiddels eenzaam, afhankelijk van de jongen en volledig in zijn greep.

Iemand dwingen tot seks te hebben (met anderen) is strafbaar. Boven de 18 mag je wel in de prostitutie werken, maar dat is aan allerlei regels gebonden. De belangrijkste daarvan is dat het vrijwillig gebeurd.

Als je denkt dat je vriendje een loverboy is, probeer dan geen dingen te doen die je niet wilt. Hoe lang je ook bij iemand bent, je bepaalt zelf wat je wilt.  En praat erover met mensen die je vertrouwt; je ouders, vrienden, op school, je huisarts enz.

Jij, maar ook je ouders en vrienden kunnen een melding doen bij de politie. Als slachtoffer kun je ook aangifte doen.

Heb je vragen of wil jij je verhaal kwijt? Er is de telefonische hulplijn: 0900-9999-001 (ma-vr 09.00 – 17.00)  het is een initiatief van de ministeries van Justitie en Volksgezondheid.

Je kunt ook bellen met de kindertelefoon: 0800 0432 (Elke dag van 14.00 – 20.00 uur)

Meer info vind je bij:
www.bewareofloverboys.nl | www.stoploverboys.nu | www.verbreekdestilte.nl

Landelijke hulplijnen en websites:
Heb je vragen of wil jij je verhaal kwijt? Er is de telefonische hulplijn van www.verbreekdestilte.nl: 0900-9999-001 (ma-vr 09.00 – 17.00) het is een initiatief van de ministeries van Justitie en Volksgezondheid.
De kindertelefoon
www.kindertelefoon.nl 0800-0432 (gratis) (Chat: via de chatbutton op de site) Chatten en bellen kan elke dag van 14 uur tot 20 uur, ook in het weekend en tijdens feestdagen.

Meldpunt loverboyproblematiek twente
Gebleken is dat loverboys ook actief zijn in Twente. De kans is aanwezig dat kinderen/ jongeren in aanraking komen met loverboyproblematiek binnen school, het uitgaansleven, hangplekken, internet en social media. Zowel in de grote steden als in de omliggende dorpen.
Heb je zorgen? Denk je dat er iemand mogelijk betrokken is bij loverboyproblematiek- en/of mensenhandel? Wil je informatie, advies of consultatie? Aarzel niet en neem contact op met Meldpunt Loverboyproblematiek Twente. Samen kunnen ze met je kijken wat er aan de hand is er wat er gedaan zou kunnen worden.
www.meldpuntloverboyproblematiektwente.nl
06-10 22 39 29
Het meldpunt is elke werkdag bereikbaar. Zie voor tijden de website.

Iemand dwingen tot seks te hebben (met anderen) is strafbaar. Boven de 18 mag je wel in de prostitutie werken, maar dat is aan allerlei regels gebonden. De belangrijkste daarvan is dat het vrijwillig gebeurd. Jij, maar ook je ouders en vrienden kunnen een melding doen bij de politie. Als slachtoffer kun je ook aangifte doen.
Politie Losser
Muchteweg 5
7582 AK Losser
0900 – 8844
Zonder afspraak : maandag t/m vrijdag van 10.00 – 13.00 uur. Met afspraak : maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur.
Aangifte doen: Maak een afspraak!

www.politie.nl

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | WIJZ loket Losser | Politie Losser | Jongerensupport Losser