Hasj & Wiet

Hasj en wiet zijn afkomstig van de plant Cannabis Sativa

Wat is wiet?
Van de gedroogde vrouwelijke bloemtoppen wordt Wiet gemaakt.
Wat is hasj?
Hasj maakt men van de hars van de plant die tot blokken wordt samengeperst.
Wat is thc?
Cannabis bevat THC, dat is de stof waar het bij hasj en wiet om gaat. De effecten van THC zijn na enkele minuten al merkbaar. Dat kan 2 tot zo’n 4 uur aanhouden.

Cannabis versterkt meestal de stemming; ben je niet zo vrolijk dan kun je je vervelender gaan voelen. En omgekeerd kan ook een goed gevoel wordt versterkt. Andere bekende verschijnselen zijn de ’vreetkick’ en de ’lachkick’.

Cannabis wordt meestal gerookt (blowen). Het wordt samen met tabak in een shaggie gerold, een joint. Maar het kan ook puur worden gerookt bijv. in een pijp, een waterpijp of men maakt er thee of cake van.

Spacecake is cake met Cannabis en is niet aan te raden voor beginnende gebruikers. De dosering is moeilijker te bepalen, en het effect kan later beginnen (het gaat eerst via de maag, dan pas in de bloedsomloop). Daardoor eten sommigen meer dan eigenlijk goed is.

Als een 13-14 jarige regelmatig blowt heeft dat invloed op z’n ontwikkeling. Lichamelijk; bijv. de ontwikkeling van de hersenen, maar ook de sociale ontwikkeling.

Als je door gebruik regelmatig onder invloed bent kan dat effect hebben op je prestaties op school. Concentreren wordt namelijk ook moeilijker door het gebruik. Je mag daarom bijvoorbeeld niet deelnemen aan het verkeer als je onder invloed bent.

Wanneer iemand vervelende effecten van blowen meemaakt wordt dat ‘flippen’ genoemd. Flippen wordt veroorzaakt door een te hoge dosis. Je voelt je beroert, paniekerig of kunt flauw vallen.
Bij combigebruik met alcohol of drugs kan het effect worden versterkt of juist worden gecamoufleerd. De aandrang om dan meer te gebruiken kan gevaarlijke reacties opleveren. Veel en langdurig gebruik kan invloed hebben op hoe je de dag doorkomt.

De kans op lichamelijke afhankelijkheid is niet erg groot. Wel kun je bij veelvuldig gebruik steeds meer nodig zijn voor hetzelfde effect. (tolerantie) Ook kan er sprake zijn van geestelijke afhankelijkheid. Je verlangt steeds meer naar het middel. Als je dagelijks gebruikt bestaat het gevaar dat je het gebruik belangrijker vindt dan andere dingen. Cannabis zorgt overigens niet automatisch tot een behoefte aan zwaardere drugs.

Onder de 18 jaar mag je geen Cannabis kopen of naar een coffeeshop. Er is geen gedoogbeleid voor minderjarigen: drugs onder de achttien jaar is verboden.
Wanneer minderjarigen drugs bezitten, dus ook softdrugs, wordt door de politie altijd een proces verbaal gemaakt.
Boven de 18 mag je minder dan 5 gram in je bezit hebben. Thuis mag je dan 5 wietplanten hebben.


Meer info vind je bij:

www.drugsenuitgaan.nl | www.drugsinfoteam.nl | drugs-abc | www.vraaghetdepolitie.nl

Landelijke hulplijnen en websites:
Tactus verslavingszorg
www.tactus.nl
Aanmeldbureau: 088 – 382 28 87.Chatten elke werkdag van 13 uur tot 17 uur.
Lotgenoten: 088 – 382 28 80 (24/7)
Jongerenwebsite www.drankendrugs.nl
Zie ook: Tactus verslavingszorg

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | WIJZ loket Losser | Jongerensupport Losser