Drugs en de effecten

Er zijn veel soorten drugs. Ze hebben veel verschillende effecten en ook bepaalde risico’s. Dus wat doet drugs nou met je?
We hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende drugs. Uit dit rijtje is alleen alcohol legaal. Cannabis wordt voor mensen vanaf 18 jaar gedoogd.
Paddo’s werden in het verleden verkocht door smartshops, maar ze zijn inmiddels verboden.

 

Alcohol is een algemeen aanvaarde drug. Het helpt te ontspannen. Enkele glaasjes (sociaal gebruik) kunnen over het algemeen geen kwaad. Alcoholgebruik zorgt voor minder alert zijn, minder remmingen, beïnvloeding van concentratie, coördinatie en risico’s inschatten.
Gevolgen op korte termijn zijn o.a. agressie, overmoedig (deelnemen aan verkeer) en bij grote hoeveelheden in korte tijd “black-outs” en coma.
Op langere termijn kan er sprake zijn van verslaving (met alle sociale gevolgen van dien), gezondheidsrisico’s zoals voor lever, ook voor de slokdarm, maag en darmen, de alvleesklier en hart- en vaatziekten. Ook kun je last krijgen van moeheid, slapeloosheid, angst, somberheid, concentratie- en geheugenstoornissen, brandend maagzuur, diarree, erectiestoornissen, gewichtstoename of juist gewichtsverlies.
Afhankelijkheid: Lichamelijk duurt vaak jaren, geestelijke afhankelijkheid kan sneller optreden en groot zijn.
Amfetamine is een oppeppend middel in poedervorm of pil. Concentratie neemt toe, vermoeidheid en slaap worden onderdrukt. De risico’s van het gebruik van amfetamine of speed kunnen zijn: angst, achterdocht, wanen, agressie, eetlust verdwijnt, zelfoverschatting, jeuk (gevoel van beestjes onder de huis), tandenknarsen en stram gevoel in de kaak (kaakklem), hartkloppingen en oververhitting. Afhankelijkheid: Lichamelijk niet/nauwelijks, geestelijke afhankelijkheid kan snel optreden en groot zijn.
Cocaïne is een wit, kristalachtig poeder. De zogenaamde basecoke is een wit of geel brokje. Cocaïne is een oppeppende drug. Het werkt stimulerend en onderdrukt vermoeidheid en honger. De risico’s van het gebruik van cocaïne zijn gewichtsverlies, slapeloosheid, angsten, waanvoorstellingen, geprikkeldheid, achterdocht, agressiviteit. Bij snuiven van cocaïne: ontsteking neusslijmvlies, bloedneus, chronische verkoudheid. Afhankelijkheid: Lichamelijk niet, geestelijk kan deze zeer groot zijn.
GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met zoutige smaak. Het werkt verdovend, ontspannend, ontremmend, seksueel stimulerend. De risico’s van het gebruik van GHB zijn black-out (tijdelijk geheugenverlies), ademstilstand, misselijkheid en duizeligheid. Het grootste gevaar ligt in de dosering: de grens tussen een aangename dosering en een dosering waarbij je in coma kan raken is klein. GHB is vooral een partydrug dat vrijwillig gebruikt wordt in het uitgaansleven, maar wordt ook soms ongemerkt toegediend. Daardoor heeft het de bijnaam “rapedrug”. De combinatie met alcohol of andere drugs is erg gevaarlijk. Afhankelijkheid: Lijkt groter te zijn dan eerder werd aangenomen. Geestelijke afhankelijkheid van GHB ontstaat eerder dan lichamelijke afhankelijkheid.
Cannabis is de verzamelnaam van hasj en wiet. Hasj maakt men van de hars van de plant die tot blokken wordt samengeperst. Van de gedroogde vrouwelijke bloemtoppen wordt Wiet gemaakt. Effecten korte termijn: Ontspannend, versterkt gevoelens, vermindering concentratie- en reactievermogen, verandering zintuiglijke waarneming. Bij hoge dosering angst, paniek en soms bewustzijnsverlies.
Gevolgen lange termijn: Schade aan ademhalingsorganen, longkanker (bij roken).\r\nBij combinatie met alcohol worden effecten van alcohol versterkt. Kans op te hoge dosering bij eten (‘Spacecake’). Afhankelijkheid: Lichamelijk niet, geestelijk in het algemeen gering maar kan groot zijn (bij intensief gebruik).
Heroïne is een bruin of wit poeder of geelbruine brokjes. Heroïne werkt verdovend en pijnstillend. Angst en negatieve gevoelens worden minder gevoeld. Heroïne wordt meestal gespoten of geïnhaleerd (verhit op een stukje aluminiumfolie, vrijkomende dampen met een rietje opgezogen), maar kan ook worden gesnoven of worden gerookt. Effecten korte termijn: vermindering pijn en angstgevoelens, kortdurende euforie, emotionele vervlakking, verstopping, en impotentie, ondervoeding en verwaarlozing, infecties zoals hepatitis en HIV of aids. Afhankelijkheid: treedt in het algemeen zeer snel op en is dan groot, zowel lichamelijk als geestelijk.
LSD is een tripmiddel en werkt op de waarneming. Het versterkt bestaande gevoelens, geeft visuele hallucinaties. De gebruiker beleeft alles anders. Van oorsprong is LSD een vloeistof. Ook wordt het vaak als een ‘papertrip’ (zegeltje met druppeltje LSD erop) gebruikt. De ‘papertrip’ wordt dan op de tong gelegd en de LSD komt in de bloedsomloop terecht via je mond. LSD is er ook tabletvorm en als oogdruppels. De risico’s van het gebruik van LSD zijn: angst, flashbacks, paniek bij te sterke trip (flippen), als je daar gevoelig voor bent. Afhankelijkheid: Lichamelijk niet, geestelijk zelden.
Paddo’s zijn verse of gedroogde paddenstoelen. Ze werken op de waarneming. Soms zien mensen bij gebruik dingen die er niet zijn. De risico’s van het gebruik van paddo’s zijn paniek (flippen), angst en verwarring (bad trip), vooral in combinatie met alcohol. Effecten op korte termijn variëren van een ontspannen ‘stoned’ gevoel tot visuele hallucinaties, afhankelijk van de dosis.
XTC komt in pilvorm en in veel verschillende kleuren en vormen voor. De werkbare stof MDMA. XTC komt via je maag en je darmen in je bloed terecht. Zodra het je hersenen bereikt, merk je dat je onder invloed bent. Effecten korte termijn: Oppeppend/bewustzijnsveranderend, sociale omgeving wordt enigszins anders waargenomen (versterking van gevoelens van intimiteit met anderen). De risico’s zijn uitputting en uitdroging. oververhitting, schade aan lever, nieren en andere organen, somberheid en depressieve klachten. Een gebruiker weet nooit precies welke stof in een pil zit en hoeveel. Wie toch overweegt een pil te nemen, kan deze laten testen. Afhankelijkheid: Lichamelijk niet, geestelijke afhankelijkheid komt voor.