Checklist op jezelf gaan wonen

Op jezelf gaan wonen is natuurlijk al een grote stap en daar komt veel bij kijken. Het is handig om voor jezelf alles op een rijtje te hebben waar je aan moet denken als je het huis uit gaat. Je krijgt immers veel verantwoordelijkheid en dat kan soms best spannend zijn. Hier een handige checklist die jou verder helpt en waar je aan kan denken als je op jezelf gaat wonen.

Op jezelf wonen betekent ook dat je een ander adres krijgt. Het is dus van belang om je adres te wijzigingen bij verschillende instanties. Begin bij de gemeente. Als je van gemeente verandert, moet je dit uiterlijk 5 dagen na je verhuizing doen. De gemeente geeft je adres dan automatisch door aan de belastingdienst. Verder is het handig om je school in te lichten over de verhuizing, denk daarnaast aan een huisarts, tandarts etc.

Elke maand krijg je met vaste lasten te maken als je op jezelf gaat wonen. Het is handig om alles op een rijtje te hebben, zodat je precies weet hoeveel geld je te besteden hebt per maand om bijvoorbeeld boodschappen te doen. We hebben een inkomsten en uitgaven tabel gemaakt (Word-bestand) die je kunt invullen om een helder beeld te krijgen van je geldzaken, zo weet je precies wat je te besteden hebt per maand

Het kan zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Hetzelfde geldt voor zorgtoeslag. Vanaf je 18e heb je hier recht op. Dit kun je aanvragen door met je DigiD in te loggen op toeslagen.nl van de belastingdienst. Zorgtoeslag ontvang je de eerste maand na de maand dat je 18 jaar oud geworden bent. Zorgtoeslag wordt berekent op basis van je inkomen. Het maximum bedrag dat in 2017 werd betaald is €88,- per maand.
Als je 18 jaar of ouder bent, moet je je eigen ziektekostenverzekering afsluiten.
Als je geen zorgverzekering afsluit krijg je een waarschuwing. Heb je binnen 3 maanden geen zorgverzekering afgesloten krijg je een boete. Na nog eens 3 maanden geen zorgverzekering volgt een tweede boete. De boete bedraagt € 382,50 en kan dus worden verdubbeld.

Als je uit huis gaat, betekent dat je je eigen verzekeringen moet regelen. De ziektekostenverzekering is verplicht. Andere verzekeringen zijn handig en aan te raden.

Als je een kamer gaat huren, heb je te maken met een huurcontract. Kijk alle papieren die je krijgt goed na en let op de voorwaarden die in je huurcontract staan. Het kan zijn dat er kosten bij de huur zijn inbegrepen, bijvoorbeeld stroom, water of internet. Het kan ook zijn dat je dit zelf moet regelen. Neem daarom de huur en eventuele kosten op in je begroting, zodat je precies weet wat je per maand kwijt bent aan de huur. Ook kan het per kamer verschillen of je borg moet betalen voordat je erin mag. Dit kun je allemaal in je huurcontract vinden, dus bewaar deze papieren goed!

Als je op jezelf gaat wonen, heb je natuurlijk ook eigen spullen nodig. Als je niet veel te besteden hebt, zijn er veel mogelijkheden om toch aan goede spullen te komen. Je kunt rondvragen in de buurt, bij familie of vrienden. Ook zou je kunnen kijken op websites zoals Marktplaats. Op Facebook zijn speciale pagina’s waar mensen hun spullen opzetten die je vaak voor weinig geld of zelfs gratis kunt ophalen. Er is bijna in elke stad wel een kringloop waar je ook terecht kunt voor tweedehands spullen, die bijna altijd nog in goede staat zijn.

Het kan zijn dat je zelf een energiecontract moet afsluiten. Soms zit dit bij de huur inbegrepen, maar soms ook niet. Op internet zijn veel sites te vinden die energieaanbieders vergelijken. Het is handig om ook online internetaanbieders en misschien televisie- en telefoonaanbieders te vergelijken. Het is handig dat wanneer je gaat verhuizen, alles is geregeld. Begin hier dus op tijd mee!