Carbidschieten

Traditioneel wordt er elk jaar op oudejaarsdag veel geknald met carbid. In melkbussen wordt een brok carbid gestopt en door water toe te voegen wordt gasvorming opgewekt. Door de deksel (of een bal) op de bus te doen ontstaat door de gasvorming grote druk. Dat wordt aangestoken, en de boel ontploft.
Carbid (of calciumcarbide) is een stof die in de eerste instantie lijkt op steen. Het wordt gemaakt door cokes en gebluste kalk te verhitten in een oven. Carbid reageert met water tot acetyleengas. Dit gas zorgt voor de hevige verbrandingsreactie in de melkbus.
Vroeger werd carbid veel gebruikt in de lasindustrie omdat het acetyleengas in verbranding met zuurstof een zeer hete vlam (3000°C!) produceert. Ook werd het gebruikt in (mijn)lampen omdat de vlam zo helder is.
Door een gaatje in de achterzijde kan de melkbus tot ontploffing worden gebracht. Dit gebeurt vaak door vuur of een elektronische ontsteking. Omdat dit een “ongecontroleerde” ontploffing is kan er van alles misgaan: Het deksel kan iemand raken of de bus knalt uit elkaar of schiet uit zijn verankering. Het is hierom ook verboden. Maar in veel plaatsen in Twente wordt het gedoogd. Wil je het zeker weten, vraag het na bij de gemeente.
Bron: www.politie.nl
Zie ook:
De gevaren van carbid schieten
Carbid schieten in de gemeente Losser