Alcohol

Feesten, drankspelletjes, bingedrinken, comazuipen….

Jongeren krijgen er zelf of in hun omgeving mee te maken. en dan is het een kwestie van keuzes maken! Het is dus belangrijk dat je weet wat alcohol met je doet, of kan doen.


Misschien heb je al wel eens alcohol gehad. Dan weet je dus hoe het smaakt en wat je voelt. Misschien heb je zelfs al wel eens iets te veel gehad. Was je op- eens minder verlegen? Of was je juist vrolijk? Alcohol zorgt dat je rem eraf gaat. Je had misschien wel meer lef, of werd misschien zelfs wel wat agressief. Komt ook doordat je minder geremd was.

Het komt regelmatig voor dat mensen onder invloed van alcohol dingen doen die ze normaal gesproken niet zouden doen. Door het ontbreken van die rem schat je gevaren en risico’s anders in.

Het kan ook zijn dat je door alcohol veel loslippiger wordt. veel meer verteld dan je eigenlijk zou willen.

Onveilig vrijen komt ook veel vaker voor als mensen niet meer nuchter zijn. Ook hier worden de risico’s opeens anders ingeschat. Denk voor het uitgaan na over de mogelijkheid dat je met iemand gaat vrijen, en neem voor de zekerheid een condoom mee.

Alcohol heeft niet alleen tijdelijk effect op jou en je hersenen….

Je hersenen worden met elke slok alcohol meer verdoofd. Bij langdurig gebruik door jonge mensen kan er echt wat beschadigen in je hersenen…

Alcohol is niet zo best voor je. Het is verslavend, het is slecht voor je hersenen en er zit van alles in waardoor je dik wordt. In de mixdrankjes van tegenwoordig zit daarnaast ook nog eens zoveel suiker dat je gebit er last van heeft.

En toch…… alcohol is uit onze maatschappij haast niet weg te denken. En dat terwijl de gevolgen van alcoholgebruik best heftig zijn.

De nare gevolgen voor een verslaafde en zijn naaste omgeving bijvoorbeeld.

En wat te denken van de vele slachtoffers van verkeersongelukken waar alcohol bij in het spel is. En dan ook nog vaak door het alcoholgebruik van een ander.

Sinds 2014 mogen jongeren onder 18 jaar geen alcohol drinken in openbare gelegenheden.

De laatste jaren is steeds meer bekend geworden over de effecten van alcohol. Het blijkt dat de invloed van alcohol op hersenen van jongeren best groot is. Zo groot, dat het de groei en ontwikkeling van die persoon kan belemmeren.

Daarnaast loop je ook nog eens het risico dat je steeds meer gaat drinken, want van alcohol heeft je lichaam steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het is dus belangrijk dat jij je bewust bent van de effecten en gevaren van alcoholgebruik. Dat heeft te maken met weten wat je grenzen zijn, welke keuzes je wilt maken, en in hoeverre jij opgewassen bent tegen groepsdruk. (ach eentje kan nog wel….)

Maar weet ook dat je lichaam eigen keuzes maakt! Een black-out; dat je dingen niet meer weet, komt voor als je (in korte tijd) veel alcohol binnen krijgt. Het korte termijn geheugen geeft geen info door aan het lange termijn geheugen. Bij comazuipen houdt je lichaam er mee op. Je hersenen zijn te verdoofd door de alcohol. Je hebt nu direct medische hulp nodig, want zelfs het hart en de ademhaling kunnen er mee stoppen.

Meer info vind je bij:
www.nix18.nl | www.watdrinkjij.nl | www.jouwggd.nl

Landelijke hulplijnen en websites:

Tactus verslavingszorg
www.tactus.nl
Aanmeldbureau: 088 – 382 28 87. Chatten elke werkdag van 13 uur tot 17 uur.
Lotgenoten: 088 – 382 28 80 (24/7)
Jongerenwebsite www.drankendrugs.nl
Zie ook: Tactus verslavingszorg

In Losser kun je terecht voor info en ondersteuning bij:
De Huisarts | WIJZ loket Losser | Jongerensupport Losser